Z czym kojarzą się ziemniaki, marchewka i groszek? Z jednym z najbardziej popularnych dodatków do obiadu. Tym razem przygotowałem dla Was ten klasyk w całkowicie odmienionej wersji.
Ziemniaczane gofry:
Gofry:
500 g ugotowanych i przecisniętych przez praskę ziemniaków
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 150 ml mleka roślinnego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
olej o neutralnym smaku do posmarowania gofrownicy
Ziemniaki mieszamy z mąką. Dodajemy ok. 100 ml mleka. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodajemy pozostałą część mleka. Następnie do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy całość na ok. 10 minut. Gofry smażymy na rozgrznej gofrownicy, obowiązkowo posmarowanej olejem o neutralnym smaku. W zależności od mocy urządzenia, czas przygotowania będzie wynosił od 5 do 10 minut. Ziemniaczane gofry studzimy na kratce – w innym przypadku zmiast chrupiących, zrobią się gumowate.
Pasta z groszku
1 op. zielonego groszku Hortex
oliwa z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
Groszek gotujemy wg instrukcji z opakowania. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie blendujemy go na dość gładką pastę z pozostałymi składnikami. Warto jednak nie dodawać całości soku z cytryny od razu – ilość jest zależna od kwasowości owocu.
Karmelizowana marchewka:
1 op. marchewki baby Hortex
2-3 łyżki syropu klonowego
sól do smaku
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymksiego)
odrobina oleju o neutralnym smaku
Marchewki gotujemy nieco krócej, niż podaje przepis na opakowaniu – proces gotowania dokończymy na patelni.
Patelnię rogrzewamy z odrobiną oleju. Wrzucamy na niego odcedzone z wodu marchewki. Dodajemy syrop klonowy, sól i kumin. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy do czasu, aż na marchewakch pojawi się delikatnie rumiana skórka.

Gofry smarujemy pastą z groszku, na wierzchu układając skarmelizowaną marchewkę.