Zimeniaczane gofry na słono

Ziemniaczane gofry na słono

Z czym kojarzą się ziemniaki, marchewka i groszek? Z jednym z najbardziej popularnych dodatków do obiadu. Tym razem przygotowałem dla Was ten klasyk w całkowicie odmienionej wersji.

Ziemniaczane gofry:

Gofry: 

500 g ugotowanych i przecisniętych przez praskę ziemniaków

120 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 150 ml mleka roślinnego

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 

sól i pieprz do smaku

olej o neutralnym smaku do posmarowania gofrownicy

Ziemniaki mieszamy z mąką. Dodajemy ok. 100 ml mleka. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodajemy pozostałą część mleka. Następnie do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy całość na ok. 10 minut. Gofry smażymy na rozgrznej gofrownicy, obowiązkowo posmarowanej olejem o neutralnym smaku. W zależności od mocy urządzenia, czas przygotowania będzie wynosił od 5 do 10 minut. Ziemniaczane gofry studzimy na kratce – w innym przypadku zmiast chrupiących, zrobią się gumowate. 

Pasta z groszku

1 op. zielonego groszku Hortex

oliwa z oliwek extra vergine

ząbek czosnku

sok z 1 cytryny 

sól i pieprz do smaku

Groszek gotujemy wg instrukcji z opakowania. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie blendujemy go na dość gładką pastę z pozostałymi składnikami. Warto jednak nie dodawać całości soku z cytryny od razu – ilość jest zależna od kwasowości owocu. 

Karmelizowana marchewka: 

1 op. marchewki baby Hortex

2-3 łyżki syropu klonowego

sól do smaku

1 łyżeczka kuminu (kminu rzymksiego)

odrobina oleju o neutralnym smaku

Marchewki gotujemy nieco krócej, niż podaje przepis na opakowaniu – proces gotowania dokończymy na patelni. 

Patelnię rogrzewamy z odrobiną oleju. Wrzucamy na niego odcedzone z wodu marchewki. Dodajemy syrop klonowy, sól i kumin. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy do czasu, aż na marchewakch pojawi się delikatnie rumiana skórka. 

Zimeniaczane gofry na słono
Zimeniaczane gofry na słono

Gofry smarujemy pastą z groszku, na wierzchu układając skarmelizowaną marchewkę. 

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *