Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z ziemniaków i brukselki pod beszamelem i cytrynową kruszonką

Szybki, smaczny i wegański obiad? Zapiekanka z ziemniaków sprawdza się w takich wypadkach doskonale. Wystarczy, że dodacie do ziemniaków swoje ulubione warzywo (ja wybrałem bruskelkę) i danie prawie gotowe.

Nie lubicie brukselki? Nie ma sprawy. Możecie spokojnie podmienić ją na różyczki brokuła czy kalafiora, pokrojonego w kostkę selera, zielony groszek czy fasolkę szparagową. Tak na prawdę dobór składników nie stanowi problemu. Wybierzcie swoje ulubione warzywa i sprawdźcie, która opcja smakuje Wam najbardziej! Zapiekanka z ziemniaków to po prostu wdzięczne danie.

Przepis powstał specjalnie na warsztaty Wegańskie Obiady w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

To co? Zabieramy się do roboty!

Składniki

500 g ziemniaków 

300 g brukselki 

Tymianek

Beszamel:

1 szklanka mleka roślinnego

1 czubata łyżka oleju kokosowego

3/4 łyżki mąki pszennej

Biały pieprz do smaku

Gałka muszkatołowa do smaku

Łyżka nieaktywnych drożdzy

Ząbek czosnku

Sól do smaku 

Kruszonka:

Skórka otarta z jednej cytryny 

4 łyżki bułki tartej

1 ½ łyżki zimnego oleju kokosowego 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Przykrywamy i odkładamy do lodówki. 

Olej rozpuszczamy w rondlu. Następnie dodajemy pieprz, gałkę i mąkę. Cały czas mieszając lekko zarumieniamy mąkę z przyprawami. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy do mąki podgrzane mleko. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą, dodajemy starty ząbek czosnku, płatki drożdżowe i odstawiamy na bok. 

Ziemniaki obieramy, kroimy kostkę wielkości połówki główki brukselki i obgotowujemy je przez ok. 10-15 minut. Brukselkę myjemy, usuwamy kłąb i obgotowujemy przez 5 minut. 

Warzywa odcedzamy, mieszamy z beszamelem, doprawiamy tymiankiem. Przekładamy do blaszki, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. 

Podajemy ciepłe. 

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką
Zapiekanka z ziemniaków i brukselki; fot. Magda Ghia

Szukacie pomysłów na danie do przygotowania w trakcie kwarantanny? Sprawdźcie przepis na cebularz!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *