Wegeburgery

Wegeburgery

Kto z nas nie lubi burgerów? Bułka z kotletem, naładowana dodatkami i sosami jest kultowym daniem nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale zagościła na stale w menu ludzi z całego świata.

W dzisiejszym wpisie chcę pokazać Wam mój przepis na wegeburgery, w których wołowinę zastępuję tym, co akurat mam w lodówce.

To co? Zabieramy się do roboty?

Składniki: 

Kotlety:

3 szklanki dowolnych warzyw (najlepiej lekko podgotowanych- dobrze sprawdzą się warzywa korzeniowe – seler, burak, marchewka czy pietruszka)

1 szklanka surowej kaszy jaglanej

Duża cebula

Sól i pieprz do smaku

Ewentualnie bułka tarta, jeśli burgery nie będą wystarczająco się kleiły

Przyprawy: 

Wędzona papryka

Płatki drożdżowe

Kumin

Czosnek

Bułki:

500 g mąki pszennej

1 szklanka mleka roślinnego + trochę do smarowania bułek

2 łyżki oleju o neutralnym smaku

7 g drożdży instant 

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

Sezam do posypania bułek

Dodatkowo: 

Sałata

Pomidory

Ogórki

Cebula

Majonez

Wegański ser

Sos musztardowy:

2 łyżki musztardy

1 łyżka octu jabłkowego

½ pęczka natki pietruszki

¾ łyżki sosu Tabasco

Bułki:

Przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy do niej drożdże i cukier, całość mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki i dodajemy ciepłe mleko oraz olej. Mieszamy składniki za pomocą łyżki lub miksera, a gdy się połączą dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od rąk. 

Pozostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, dzielimy je na 10 części. Formujemy bułki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 20 minut. 

Studzimy na kratce. 

Kotlety:

Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Kaszę prażymy na suchej patelni do momentu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Następnie przerzucamy ją na sito, przelewamy wodą. Przepłukaną kaszę wkładamy do rondelka, zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy nieco soli i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn. 

Gdy kasza przestygnie mieszamy ją z warzywami, wcześniej podsmażoną, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i wyrabiamy za pomocą rąk. Gdy masa na burgery nie będzie się wystarczająco kleić dodajemy odrobine bułki tartej i mieszamy dalej. Formujemy burgery, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy je przez ok. 20- 25 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach pieczenia przekładamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ostygnięte podsmażamy przez chwilę na patelni. 

Wegeburgery
Wegeburgery

Sos musztardowy:

Pietruszkę siekamy i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami sosu

Formujemy wegeburgery:

Bułkę przekrawamy na pół i grillujemy przez chwilę na suchej patelni. Dolną część bułki smarujemy majonezem. Układamy na niej warzywa: sałatę, plastry pomidora, cebulę, ogórka i na warzywach kładziemy burgera, nakładamy ser, przykrywamy wierzchnią częścią bułki, wcześniej posmarowaną sosem musztardowym. 

Wegeburgery
Wegeburgery z frytkami z obierków

Z czym podać wegeburgery?

Oczywiście możesz zjeść je same, ale także z frytkami, onion ringsami lub frytkami z obierek po warzywach korzeniowych! 

Daj znać jak Ci smakowało! 

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *