Wegeburger z oscypkiem

Wegeburgery z oscypkiem i sosem śliwkowym

Nadchodzi czas, kiedy weekendy będziemy coraz częściej spędzali z rodziną i przyjaciółmi na dworze. Większość pewnie nie odpuści okazji na zgrillowanie paru pysznych rzeczy. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne wegeburgery z oscypkiem, które z łatwością przygotujecie na grillu, ale bez problemu uda się przygotować całe danie w domowej kuchni. 

Klasycznego, wołowego kotleta zastąpiłem w nim pieczarką portobello zapiekaną z oscypkiem. Do tego kilka liści świeżej i chrupiącej botwinki, lekko podpieczona bułka i aromatyczny, słodko – ostry śliwkowy sos z delikatnie dymnym posmakiem. 

Przygotowania najlepiej zacząć od sosu. Można przygotować go nawet tydzień wcześniej – wtedy wszystkie składniki się przegryzą: 

Sos śliwkowy

Składniki: 

450  – 500 g śliwek bez pestek (mogą być mrożone)

60 g cukru brązowego

½ średniej wielkości cebuli

Ząbek czosnku

¾ łyżeczki papryki wędzonej 

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżki sosu tabasco chipotle (jeśli nie masz, użyj innego ostrego sosu, np. Sriracha)

100 ml wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

2 szczypty majeranku

Czarny, świeżo mielony pieprz do smaku

Odrobina oleju

Przygotowanie: 

W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim przez chwilę cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 2,5 – 3 godziny, mieszając od czasu do czasu od dna garnka tak, aby nic się nie przypaliło. Sos jest gotowy, kiedy konsystencją przypomina śliwkowe powidła. 

Gotowy można przechowywać w lodówce nawet do 14 dni. 

Wegeburger z oscypkiem

4 porcje:

4 pieczarki portobello

4 bułki do burgera

8-12 liści botwinki 

200 g oscypka 

2 łyżki musztardy dijon 

Sos śliwkowy

Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Usuń trzon. Oscypka pokrój w plastry, po 50 g. każdy. Pieczarkę posmaruj olejem i porządnie osól. Nadziej ją oscypkiem i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni lub przez chwilę opiekaj na grillu (wtedy owiń pieczarkę folią aluminiową). 

 Bułkę zrumień z wewnętrznych stron. Dolną część posmaruj ok. ½ łyżki musztardy, ułóż na niej kilka liści botwiny, gotową pieczarkę i polej całość sosem śliwkowym. Przykryj górną częścią bułki. 

wegeburger
wegeburger

Daj znać, jak smakowało!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *