Wegański obiad na weekend

Wegański obiad, który przygotujecie w weekend, nie musi być najszybszym przepisem. W weekendy zazwyczaj mamy trochę więcej czasu na gotowanie. Ten przepis pozwoli Wam też na spędzenie fajnych chwil z całą rodziną – im więcej rąk do lepienia kulek z drożdżowego ciasta, tym lepiej.

Moja dzisiejsza propozycja na wegański obiad, który sprawdzi się w weekend, to zupa krem z warzyw i owoców, które teraz bez problemu dostaniecie w sklepie, czy na bazarku oraz małpi chlebek, który od oryginalnego różni się tym, że nie jest słodki.

Dlaczego małpi? W sumie nie znalazłem na ten temat zbyt wielu informacji w sieci, ale wytłumaczenie, że właśnie tak jedzą małpy – odrywając mniejsze kawałki rękoma, całkowicie mi wystarcza.

To co? Zabieramy się do roboty!

KREM Z KALAREPY:

3 kalarepy (ok. 750- 800g)

250 g obranych ziemniaków

1 duże obrane jabłko 

“Mleko” roślinne (polecam owsiane lub migdałowe)

Olej o neutralnym smaku

Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę, podsmażamy dalej i dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko. Całość zalewamy mlekiem roślinnym tak, żeby przykryło warzywa (jeśli macie za mało mleka, spokojnie możecie uzupełnić go wodą). Gotujemy do miękkości warzywa i całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

MAŁPI CHLEB

450 g mąki pszennej 

5 g suchych drożdży 

1 ½ szklanki ciepłego mleka 

4 łyżki oleju 

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli 

Zielone “pesto”:

Pół pęczka bazylli 

Natka pietruszki

¼ szklanki nieaktywnych drożdży

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej drożdże, cukier, olej i mleko. Wyrabiamy przez chwilę za pomocą łyżki lub haka miksera, dodajemy sól i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, nacieramy je odrobiną oleju i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. 

W międzyczasie wszystkie składniki na pesto wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. 

Krem z kalarepy i jabłka z małpim chlebem; fot. Magda Ghia

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pesto, przekładamy do foremki do pieczenia (najlepiej takiej, jak do babki) i po 20 minutach, gdy ciasto ponownie wyrośnie, pieczemy przez ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Małpi chleb; fot. Magda Ghia

Następnie pozostawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia, wykładamy ciasto z blachy i podajemy z gorącą zupą. 

Dajcie znać jak smakowało Wam to połączenie!

Szukasz innych pomysłów? Sprawdź przepis na wegeburgery!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *