Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Panna cotta jest jednym z najbardziej popularnych włoskich deserów. Kremowa, tłusta śmietanka w postaci waniliowego „żelka” najczęściej polana owocowym sosem zdobyła serca ludzi na całym świecie. 

Dzisiaj chciałem podzielić się z Wami przepisem na moją wariację na temat panna cotta. Przede wszystkim w mojej wersji śmietankę kremówkę zastąpiłem mlekiem kokosowym, żelatynę agarytyną, a obok wanilii w garnku z mleczkiem wylądowała skórka otarta z jednej limonki. 

To co? Zabieramy się do roboty?

Składniki na 4 porcje:

Panna cotta: 

400 ml mleczka kokosowego

Skórka otarta z jednej limonki 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka cukru lub 1 łyżka syropu z agawy

7 g agarytyny

Coulis: 

1 szklanka jeżyn

Sok z jednej limonki 

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania panna cotta. Mleko kokosowe przelewamy do garnka. Następnie dorzucamy do niego skórkę z limonki, ekstrakt waniliowy, cukier lub syrop z agawy i agarytynę. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty. 

Następnie mieszankę przelewamy do naczyń na galaretkę lub niedużych szklanek. 

(Wskazówka: panna cotta powinna zastygać w temperaturze pokojowej. Jeśli wstawicie ją do lodówki – tak jak ja za pierwszym razem – masa zacznie się rozwarstwiać i tłuszcz oddzieli się od reszty płynu).

Gdy panna cotta zastygnie schładzamy ją w lodówce. 

W międzyczasie przygotowujemy coulis. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy przez jakieś 10 minut. Następnie wszystko blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcecie możecie przetrzeć coulis przez sitko o drobnych oczkach. 

Wegańska panna cotta
Wegańska panna cotta

Podajemy schłodzoną panna cottę (a może powinienem to nazwać kokosottą?) polaną jeżynowym coulis. 

Dajcie znać jak Wam smakowało! 

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *