Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze z ciemnego piwa

Roślinna przekąska która idealnie sprawdzi się na wieczory z Netlifixem? Warzywa w tempurze z ciemnego piwa to właśnie to. Chrupiące, aromatyczne warzywa podawane z pysznymi sosami zadowolą wszystkie kubki smakowe!

Łapcie przepis na warzywa i moje ulubione sosy, które idealnie sprawdzą się do zanurzenia w nich chrupiących warzyw w tempurze.

Warzywa w tempurze

600 g warzyw sezonowych (np. kalafiora, cukinii czy boczniaków)

1 ½ szklanki ciemnego piwa

1 ½ szklanki mąki pszennej

Łyżeczka curry

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

3 łyżki sosu sojowego

Sól i pieprz do smaku

Płatki kukurydziane

Olej do smażeniaWarzywa dokładnie myjemy, jeśli są bardzo twarde delikatnie je podgotowujemy. Piwo mieszamy z mąką i pozostałymi składnikami. Warzywa zanurzamy w powstałym cieście, a następnie obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Warzywa smażymy w głębokim tłuszczu do czasu, aż będą rumiane i chrupiące. 

Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego

4 czerwone papryki

2 czubate łyżki masła orzechowego

½ ząbka czosnku

Sok z cytryny 

Sól i pieprz do smaku

+ew. odrobina wrzątku do rozrzedzenia pasty

Natka pietruszki 

Granat

Papryki przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne błony. Układamy je na blaszce do pieczenia skórą do dołu i pieczemy przez. Ok. 30 minut. Piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papryki przekładamy do miski, owijamy ją folią, i gdy papryka ostygnie, obieramy ją ze skóry. 

Paprykę, masło orzechowe, czosnek i przyprawy przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładką pastę. Jeśli będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wrzątku i blendujemy jeszcze przez kilka sekund. 

Gotową pastę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekaną natką i obsypujemy pestkami granatu. 

Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego/ fot. Magda Ghia

Jako kolejny dip idealnie sprawdzi się ser z ziemniaka, na który przepis znajdziecie tutaj.

Kolejną propozycją na sos jest Green Goddess. Ziołowy, aromatyczny, a dzięki użyciu awokado, super kremowy:

Green goddess:

1 duże awokado

¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine 

Pęczek bazyli 

½ pęczka pietruszki

½ pęczka szczypiorku

1-2 ząbki czosnku

Sok z cytryny do smaku

Woda 

Wszystkie składniki poza wodą i sokiem z cytryny przekładamy do kielicha blendera. Blendujemy na gadką pastę dodając taką ilość wody, aby miała odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. 

Green Goddess/ fot. Magda Ghia
Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *