Roślinna przekąska która idealnie sprawdzi się na wieczory z Netlifixem? Warzywa w tempurze z ciemnego piwa to właśnie to. Chrupiące, aromatyczne warzywa podawane z pysznymi sosami zadowolą wszystkie kubki smakowe!
Łapcie przepis na warzywa i moje ulubione sosy, które idealnie sprawdzą się do zanurzenia w nich chrupiących warzyw w tempurze.
Warzywa w tempurze
600 g warzyw sezonowych (np. kalafiora, cukinii czy boczniaków)
1 ½ szklanki ciemnego piwa
1 ½ szklanki mąki pszennej
Łyżeczka curry
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3 łyżki sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
Płatki kukurydziane
Olej do smażeniaWarzywa dokładnie myjemy, jeśli są bardzo twarde delikatnie je podgotowujemy. Piwo mieszamy z mąką i pozostałymi składnikami. Warzywa zanurzamy w powstałym cieście, a następnie obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Warzywa smażymy w głębokim tłuszczu do czasu, aż będą rumiane i chrupiące.
Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego
4 czerwone papryki
2 czubate łyżki masła orzechowego
½ ząbka czosnku
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
+ew. odrobina wrzątku do rozrzedzenia pasty
Natka pietruszki
Granat
Papryki przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne błony. Układamy je na blaszce do pieczenia skórą do dołu i pieczemy przez. Ok. 30 minut. Piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papryki przekładamy do miski, owijamy ją folią, i gdy papryka ostygnie, obieramy ją ze skóry.
Paprykę, masło orzechowe, czosnek i przyprawy przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładką pastę. Jeśli będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wrzątku i blendujemy jeszcze przez kilka sekund.
Gotową pastę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekaną natką i obsypujemy pestkami granatu.

Jako kolejny dip idealnie sprawdzi się ser z ziemniaka, na który przepis znajdziecie tutaj.
Kolejną propozycją na sos jest Green Goddess. Ziołowy, aromatyczny, a dzięki użyciu awokado, super kremowy:
Green goddess:
1 duże awokado
¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
Pęczek bazyli
½ pęczka pietruszki
½ pęczka szczypiorku
1-2 ząbki czosnku
Sok z cytryny do smaku
Woda
Wszystkie składniki poza wodą i sokiem z cytryny przekładamy do kielicha blendera. Blendujemy na gadką pastę dodając taką ilość wody, aby miała odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
