ucierane ciasto maślane

Ucierane ciasto maślane

Czy jest coś lepszego do porannej kawy niż kawałek pysznego, mocno maślanego i delikatnego ciasta? Szybkie i niesamowicie proste w przygotowaniu, do tego wilgotne i niezbyt słodkie ciasto jest tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam przepis na ucierane ciasto maślane. 

Do przygotowania ucieranego ciasta potrzebujesz tylko kilku chwil, miksera i paru składników. 

To co? Zabieramy się do roboty?

Składniki: 

250 g masła w temperaturze pokojowej (najlepiej wyciągnij je na noc z lodówki) + odrobina do wysmarowania blaszki

5 jajek w temperaturze pokojowej

2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

150 g drobnego cukru

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 

Skórka i 3 łyżki soku z limonki 

Ulubione owoce 

Bułka tarta

Odrobina cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie: 

Zacznij od utarcia masła z cukrem na gładką i puszystą masę. Masło i cukier przekładamy do miski i za pomocą miksera ucieramy wszystko do czasu aż masa wyraźnie zwiększy objętość i pojaśnieje, a kryształki cukru nie będą widoczne i wyczuwalne. Następnie, zmniejszając nieco obroty miksera dodawaj do masy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Połowę dodaj do masy maślano jajecznej i utrzyj do czasu, aż składniki się połączą. Następnie dodaj łyżkę śmietany i ucierając dalej kolejną porcję mąki, następnie śmietany. Na końcu dodaj skórkę otartą z limonki, sok i ekstrakt waniliowy (jeżeli używasz cukru z wanilią przesiej go razem z mąkami). 

Gotową masę przelej do blaszki o wymiarach 25×30 cm wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Wyrównaj ciasto i na wierzchu ułóż owoce. Jeśli użyjesz drobnych owoców opadną na dół – nie przejmuj się tym. Ciasto nadal będzie pyszne. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 -35 minut, aż wierzch lekko się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy. 

Ciasto studzimy w blaszce, a gdy ostygnie wyciągamy je z naczynia i obsypujemy cukrem pudrem. 

ucierane ciasto maślane
Ucierane ciasto maślane najlepiej smakuje z kubkiem czarnej kawy

Ucierane ciasto maślane najlepiej smakuje z kubkiem gorzkiej, czarnej kawy lub filiżanką mocnej herbaty.

Jeśli szukasz przepisu na deser w stylu fit, spróbuj koniecznie orzechowych brownie bites’ów.

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *