Szakszuka

Szakszuka

Pierwszy raz szakszuka pojawiła się na moim talerzu jakieś 6 lat temu. Polecił mi ją ówczesny szef i od tamtej pory stała się moim ulubionym, wakacyjnym śniadaniem.

Dlaczego wakacyjnym? Bo właśnie w wakacje pomidory, główny składnik szakszuki, są najlepsze. Słodkie, soczyste i pełne smaku. Do tego jajko z płynnym żółtkiem, kilka przypraw i kromka dobrego pieczywa posmarowanego masłem. Czy może być coś lepszego od szakszuki w ciepły weekendowy poranek?

Składniki na 2 porcje:

4 średnie lub 3 duże, dojrzałe pomidory (możecie obrać je ze skórki, jeśli Wam przeskadza)

4 jajka typ 0

1 średnia cebula łyżka

1 łyżka masła klarowanego lub oleju

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka tymianku

sólo i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od posiekania cebuli w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło i zeszklij cebulę. W międzyczasie przygotuj pomidory – pokrój je w kostkę i usuń twarde elementy. Możesz też wcześniej obrać je ze skóry – nakrój dolną część pomidora w krzyżyk, następnie zalej wrzątkiem. Po chwili skóra sama zacznie z nich schodzić – tak obierzesz je dużo łatwiej. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do patelni tymianek i kumin. Podsmażaj przez chwilę, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw. Następnie dodaj do patelni pomidory i zmniejsz ogień. Całość wymieszaj i podgrzewaj do czasu, aż całość zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wbij do patelni z sosem pomidorym jajka. Przykryj patelnię pokrywką, a gdy białka się zetną – danie jest gotowe.

szakszuka
szakszuka

Z czym najlepiej jeść szakszukę?

Z kromką dobrego pieczywa, zgrillowaną bagietką posmarowaną masłem lub świeżą, pachnącą kajzerką. Do tego szklanka dobrego soku pomarańczowego i wakacyjne śniadanie gotowe.

Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało!

A jeśli szukacie pomysłu na śniadanie, to koniecznie spróbujcie owsianych gofrów idealnych.

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *