Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Kalafior jest wdzięcznym warzywem. Poza tradycyjnym sposobem jego podania – ugotowanym i polanym podsmażoną na maśle bułką tartą – nadaje się do przygotowania wege nuggetsów, bezglutenowych spodów na pizzę, czy steków z kalafiora. I dzisiaj właśnie pokaże wam, jak przygotować te ostatnie.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Przede wszystkim kalafior ma silny potencjał przeciwnowotworowy. W połączeniu z curry pomaga w profilaktyce raka prostaty. Dodatkowo kalafior jest dość nisko kaloryczny. 100 gramów kalafiora to tylko 23 kcal, 2,3 g błonnika i 1,84 g białka. Kalafior jest niestety dość ciężkostrawny, wiec lepiej nie jeść go na kolację, ale steki z kalafiora posmakują wszystkim!

To co? Zabieramy się do roboty!

Składniki:

1 spory kalafior

łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

czubata łyżka masła orzechowego

2 -3 łyżki wrzątku

1 łyżka sosu tabasco

ząbek czosnku

natka pietruszki

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

pestki granatu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowania zacznijmy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. W międzyczasie z kalafiora wykrawamy steki 2 -3 cm steki, w taki sposób, aby różyczki kalafiora cały czas trzymały się trzonu. Pozostałą cześć warzywa odkładamy na bok do wykorzystania później. Steki z kalafiora smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni (ja polecam użycie żeliwnej, lub innej o grubym dnie, którą potem będziecie mogli włożyć o piekarnika) do czasu, aż warzywo mocno się zarumieni. Wtedy patelnię z kalafiorem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 – 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos:

Masło orzechowe mieszamy z wrzątkiem, tabasco i startym ząbkiem czosnku. W moździerzu ucieramy pietruszkę z oliwą, solą i pieprzem (możecie to zrobić za pomocą blendera). Gdy kalafior będzie gotowy polewamy go sosem, pietruszkowym “pesto” i posypujemy pestkami granatu do dekoracji.

Jemy gorące.

Steki z kalafiora
Steki z kalafiora

Co zrobić z pozostałym kalafiorem? Możecie go na przykład upiec w piekarniku i polać pozostałym sosem, albo wykorzystać jako składnik wegeburgerów.

Daj znać, jak smakowało!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *