Serowe kofty

Serowe kofty

Szybkie, bezmięsne kotleciki? Zdecydowanie serowo – ziemniaczane kofty. Przygotujecie je w kilka w chwil, z większość składników i tak pewnie macie już w lodówce. Do tego pyszny, aromatyczny sos na bazie pomidorów z garam masalą i smaczne danie gotowe.

Serowe kofty są niezwykle delikatne i puszyste, a do pomidorowy, aromatyczny sos doskonale rozgrzeje w chłodne jesienne popołudnia.

Składniki:

300 g ugotowanych ziemniaków

400 g twarogu typu włoskiego (lub innego dobrego, tłustego twarogu)

łyżeczka kuminu

łyżeczka papryki

400 ml pulpy pomidorowej

1,5 łyżeczki garam masali

olej

bułka tarta

sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przestudzone ziemniaki i twaróg przeciskamy przez tłuczek do ziemniaków. Doprawiamy kuminem i papryką, solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie mieszamy i za pomocą wilgotnych rąk formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju.

W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej garam masalę, a gdy cała kuchnia wypełni się jej zapachem, dolewamy do rondla pulpę pomidorową. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45-60 minut. Doprawiamy do smaku solą.

Do żaroodpornego naczynia przelewamy sos pomidorowy. Na nim układamy serowe kofty i całość zapiekamy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy gorące!

Serowe kofty
Serowe kofty

Dajcie znać jak Wam smakowało.

PS.

Sezon grzybowy w pełni, dlatego sprawdźcie mój przepis na grzybowe pate!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *