Sałatka z tuńczykiem

Sałatka na ciepło z tuńczykiem

Jak wiecie, rzadko sięgam po mięso. Jeśli już tak się dzieje, to zazyczaj są to wysokojakościowe wędliny lub ryby. A czy wiedzieliście, że ryby dobrze jest jeść 2 razy w tygodniu? Ze świeżymi często jest problem, ale w takich sytuacjach warto sięgnąć po wysokiej jakości tuńczyka. Ja bez zastanowienia wybieram wtedy tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare. Wystarczy wtedy dołożyć do niego kilka składników i pyszne, sycące danie gotowe!

Teraz, w okresie epidemii, kiedy lepiej zostać w domu postanowiłem wykorzystać zapasy z kuchennej szafki i na moim stole pojawiła się dzisiaj ziemniaczana sałatka z tuńczykiem na ciepło. Prosty przepis, który posmakuje wszystkim, a przy okazji przypomni o nadchodzącej wiośnie.

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej (ze względu na porę roku użyłem mrożonej)
  • Garść pomidorków koktajlowych 

Dressing:

  • 35 ml octu z białego wina
  • Łyżka miodu 
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek kopru
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj dressing: koper i szczypior drobno posiekaj. Do miseczki wlej ocet, miód i cały czas ubijając dolewaj powoli oliwę. Dorzuć zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Lekko ostudzone ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki, fasolkę  i pomidorki przekrój na pół. Dodaj do nich tuńczyka odsączonego z oliwy. Wymieszaj delikatnie. Następnie polej całość dressigniem i ponownie wymieszaj. 

Poszło szybko, prawda?

Uwaga! Rio Mare wraz z magazynem Women’s Health przygotowali konkurs, w którym możecie wygrać miejsce na obozie kulinarno -fitnessowym- Rio Mare Academy! Co trzeba zrobić żeby wygrać jedno z miejsc? Wszystkiego dowiecie się klikając w link powyżej 🙂

Wolicie tuńczyka z makaronem? Nie ma sprawy. Na to też mam przepis 🙂

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *