Pasta al burro

Pasta al burro i kilka słów o włoskich serach ChNP

Zastanawialiście się kiedyś o co chodzi z tymi wszystkimi znaczkami, które widujecie na niektórych produktach? Jeśli tak to super, a jeśli nie, to trafiliście we właściwe miejsce. Dzisiaj opowiem Wam trochę o produktach z certyfikatem ChNP, a właściwie o włoskich serach opieczętowanych tym właśnie znaczkiem. 

A jeśli jesteście tutaj tylko po przepis to zapraszam na sam koniec wpisu, gdzie znajdziecie superszybki przepis na przepyszną pasta al burro z masłem, skórką cytryny i serem Parmigiano Reggiano ChNP. 

W ubiegłym tygodniu w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbyły się pierwsze z serii Masterclasses dotyczące włoskich produktów chronionych nazwą pochodzenia. Tym razem tematem przewodnim były sery: Mozzarella di Bufala Campana ChNP, Pecorino Toscano ChNP, Gorgonzola Dolce ChNP, Gorgonzola Piccante ChNP i Parmigiano Reggiano ChNP. 

True Italian Taste

Same warsztaty odbyły się w ramach projektu True Italian Taste promowanego i finansowanego przez włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego w celu promowania i ochrony wartości autentycznych włoskich produktów spożywczych na całym świecie.​

​Projekt rozpoczął się w 2016 r. i obejmuje warsztaty, seminaria, działania biznesowe i szkoleniowe, masterclasses oraz wydarzenia promujące autentyczne włoskie produkty za granicą. 

The Extraordinary Italian Taste
The Extraordinary Italian Taste

W trakcie warsztatów dowiedzieliśmy się o 3 certyfikatach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dzisiejszym wpisie skupię się na produktach chronionych unijnym certyfikatem „Chroniona Nazwa Pochodzenia” – ChNP. 

Chroniona Nazwa Pochodzenia

Co trzeba zrobić, żeby otrzymać certyfikat? Przede wszystkim nazwa musi być tradycyjnie stosowana, oznaczać tradycyjny lub specyficzny charakter produktu, certyfikowany produkt musi być otrzymany z zastosowaniem tradycyjnego sposobu produkcji, przetwarzania lub składu przez co najmniej 30 lat lub wytworzony z tradycyjnie stosownych surowców. 

Według danych z 2018 roku w Unii Europejskiej było ponad 3000 produktów chronionych jednym z trzech certyfikatów. Prym w ilości produktów wiodą Włochy – jest ich tam ponad 900. Ile takich produktów jest w Polsce? Na chwilę obecną doliczyłem się 36, ale mam nadzieję, że ta liczba wkrótce wzrośnie. 

Po spotkaniu True Italian Taste przygotowałem dla Was przepis na pasta al burro – pyszny i prosty makaron, który przygotujecie w chwilę. Wykorzystałem do niego ser Parmigiano Reggiano ChNP. Jest to najczęściej podrabiany na świecie ser. To właśnie dlatego warto kupić Parmigiano Reggiano, a nie parmezan. Do jego przygotowania kręgu sera o wadze 40 kg potrzeba aż 520 litrów mleka, a prawdziwy Parmigiano jest wytwarzany w pięciu prowincjach: Parmie, Reggio Emilia, Modena, Bolonia i Mantua. Parmigiano Reggiano jest lekkostrawny, bogaty w białko, witaminy i minerały (w szczególności wapń i fosfor). 

Parmigiano Reggiano ChNP
Parmigiano Reggiano ChNP

Pasta al burro – pyszny makaron z serem Parmigiano Reggiano ChNP

To co? Zabieramy się ro roboty:

Składniki na ok. 4 porcje

360 g długiego makaronu 

Czubata łyżka masła

50 g sera Prmigiano Reggiano ChNP

Skórka otarta z jednej cytryny

Sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż będzie nieco bardziej twardy niż al dente. W międzyczasie w głębokiej patelni roztapiamy masło i dolewamy ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Dorzucamy makaron, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy do czasu, aż makaron odpowiednio zmięknie i zostanie al dente, a sos pokryje każdą nitkę. Zdjemujemy pastę z ognia, dodajemy Parmigiano Reggiano i dokładnie mieszamy. 

Pasta al burro
Pasta al burro

Poszło szybko, prawda? 

Przypominam też o przepisie na cytrynowy makaron z tuńczykiem!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *