Owsiane gofry idealne

Owsiane gofry idealne

Czy znacie kogoś, kto nie lubi gofrów? Bo ja nie. Danie, które od razu kojarzy mi się z polskim morzem, bitą śmietaną i niesamowicie słodkimi owocami w żelu, można przygotować w zdrowszej, bardziej wartościowej wersji. 

Przygotowane w ten sposób, będą doskonałym śniadaniem. Przygotuj je w weekendowy poranek dla siebie i swoich bliskich, i przy kubku kawy lub świeżego soku z pomarańczy cieszcie się ich smakiem!

W zależności od tego, na jakie mleko i dodatki się zdecydujesz, owsiane gofry sprawdzą się jako wegańskie śniadanie, którym na pewno się najesz! Dodatkowo płatki owsiane, które są głównym składnikiem tych gofrów, to nie tylko dobre źródło magnezu, ale także niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit błonnika. 

To co? Zabieramy się do roboty?

Z tej ilości składników wyjdzie Ci ok. 5 dużych gofrów. 

Składniki: 

3 szklanki płatków owsianych „górskich”

1 szklanka mleka owsianego/ ryżowego/ krowiego

2 średniej wielkości banany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szczypty soli

1 łyżka oleju o neutralnym smaku 

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Odstaw ją na 10 – 15 minut. Dobrze rozgrzej gofrownicę. Jeśli boisz się, że gofry mogą przywrzeć do urządzenia, posmaruj je odrobiną oleju, wyłóż ok. 2-3 łyżki ciasta i piecz do czasu, aż będą mocno zarumienione. Przestudź je na kratce (to jest bardzo ważne! Inaczej zamiast chrupiących gofrów będziesz miał gumowate placki) i podawaj jeszcze ciepłe. 

Nie masz gofrownicy? Nic straconego! Zamiast gofrów możesz przygotować placuszki smażone na średnio rozgrzanej patelni. 

owsiane gofry
Owsiane gofry to dobry sposób na zdrowe śniadanie

Jak jeść takie gofry? 

Ostatnio najbardziej smakują mi z kilkoma plastrami banana, odrobiną masła, delikatnie polane miodem lub syropem klonowym i oprószone płatkami różowej soli. Sprawdzą się też z domowym dżemem, serkiem homogenizowanym i truskawkami lub twarożkiem z nerkowców. Wolisz bardziej niekonwencjonalne połączenia? Posyp gofry pokruszonym, a wcześniej dobrze wysmażonym boczkiem i polej całość odrobiną syropu klonowego. 

Daj znać, jak Ci smakowało! Szukasz pomysłu na piknikową przekąskę? Sprawdź mój przepis na podrasowane cebularze!

P.S.

Nie zapomnij o moich warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *