Dzisiaj przychodzę do Was ze śniadaniem, które sprawdzi się idealnie na leniwy, majówkowy poranek. Tosty francuskie w tej wersji są naprawdę pyszne, ale do dietetycznych im daleko. Są sycące, pysznie delikatne i kremowe w środku. Spróbujcie ich chociaż raz, a na stałe zawitają w waszym śniadaniowym menu.
Tosty francuskie w tym wydaniu skradną Wasze podniebienia. Zaparz sobie kawy i zabierz się za gotowanie!
Składniki na dwie porcje:
4 grube kromki czerstwej chałki
3 żółtka
Pół szklanki śmietanki kremówki
75 ml mleka (5 łyżek)
Łyżeczka esencji waniliowej
Szczypta soli
Masło klarowane do smażenie
Do podania:
Syrop klonowy lub miód gryczany
Ulubione owoce
Przygotowanie:
Żółtka rozkłóć z kremówką i mlekiem w dość szerokim naczyniu. Dodaj esencję waniliową i sól, wymieszaj. Ułóż w mieszance kromki chałki i po chwili obróć je na drugą stronę, tak aby były dobrze nasączone mieszanką. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie ułóż na niej kromki chałki. Smaż na średnim ogniu do czasu, aż będą zarumienione z obu stron. Podawaj ciepłe, polane miodem lub syropem klonowym z ulubionymi owocami. Obowiązkowo z kubkiem czarnej, gorzkiej kawy!

Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj znać, jak smakowało. A jeśli szukasz czegoś innego na śniadanie, sprawdź przepis na owsiane gofry idealne.