Krem z nerkowców

Krem z nerkowców z gorzką czekoladą.

Kolejny deser prawie gulit free. Krem z nerkowców, poza niesamowitym smakiem, bogaty jest w witaminę B6, potas i magnez. Orzechy nerkowca, które zaczęto jeść dopiero w ubiegłym wieku, są również dobrym źródłem cynku i fosforu, a przy okazji w 100 g nerkowców znajduje się aż 18 gramów białka.

Krem z nerkowców wzbogaciłem smakiem gorzkiej czekolady – tym razem w formie ubitego ganache, który w konsystencji przypomina aksamitny mus czekoladowy. I to właśnie w tej wersji przygotowałem go razem z uczestnikami moich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

To co? Zabieramy się do roboty?

Składniki:

3 szklanki nerkowców

1 szklanka mleka roślinnego

3-4 łyżki syropu klonowego

Szczypta soli 

Owoce leśne

200 g gorzkiej czekolady

200 g mleczka kokosowego

Szczypta soli 

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ganache: posiekaną w drobne kawałki czekoladę zalewamy podgrzanym mlekiem kokosowym. Po chwili mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. 

Uprzednio namoczone orzechy blendujemy z mlekiem, syropem i solą. Odkładamy do lodówki. 

Gdy ganache zastygnie ubijamy go, aż masa zwiększy objętość i pojaśnieje. Do naczynia wkładamy warstwowo: krem z nerkowców, ubity ganache i dekorujemy dużą ilością owoców leśnych. Deser możesz podać np. w kieliszkach do wina lub w jednej dużej, ładnej, szklanej misie.

Krem z nerkowców
Krem z nerkowców/ fot. Magda Ghia

Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało 🙂

Pamiętajcie też o moich kolejnych warsztatach z bezmięsnej kuchni w Akademii Kulinarnej Whirlpool!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *