Crème brûlée

Pomarańczowy crème brûlée

Crème brûlée to klasyk wśród deserów. Waniliowy krem z cienką, twardą karmelową skorupką skradł serca milionów ludzi na całym świecie. Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na crème brûlée z cytrusowym twistem.

Czego potrzeba do przygotowania crème brûlée?

Przede wszystkim kokilek, które bez problemu możecie włożyć do piekarnika, śmietany kremówki, cukru, jajek, wanilii i palnika cukierniczego. Co prawda w internetach znajdziecie sposoby na przygotowanie crème brûlée bez palnika, ale w moim przypadku efekt nigdy nie był taki, jak przy wykorzystaniu palnika, dlatego polecam zaopatrzenie się w to urządzenie. Przyda się także do opalenia włoskiej bezy na torcie, czy cebuli do aromatycznego bulionu.

To co? Zabieramy się roboty?

Składniki:

500 ml śmietanki kremówki

6 dużych lub 7 mniejszych żółtek

1/3 szklanki białego, drobnego cukru + kilka łyżek do skarmelizowania

laska wanilii

skórka otarta z jednej pomarańczy

szczypta soli

Przygotowanie

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 120 stopni w funkcji góra – dół.

Do rondla o grubym dnie wlej śmietankę. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyciągnij z niej nasiona za pomocą tępej strony noża. Nasiona i laskę dorzuć do kremówki. Otrzyj skórkę z pomarańczy i dorzuć ją do śmietanki. Podgrzej mocno, ale nie doprowadzając do wrzenia.

Żółtka rozkłóć z cukrem i szczyptą soli, w taki sposób, aby zbytnio ich nie napowietrzyć. Następnie, cały czas mieszając żółtka, powoli, cienkim strumieniem dodaj gorącą śmietankę do żółtek. Powstałą masę przelej przez sitko, tak, żeby pozbyć się jak największej ilości powietrza z masy. Dla bezpieczeństwa stuknij kilka razy miską z masą o blat.

Przelej masę do kokilek, a same naczynia wstaw do blaszki wypełnionej wrzątkiem do połowy wysokości naczyń, w których będziesz zapiekać crème brûlée – według mnie najlepszy crème brûlée wychodzi właśnie wtedy kiedy piecze się go w kąpieli wodnej.

Pieczemy przez 1,5- 2 h. Czas zależy od wysokości kokilek. Będzie gotowy wtedy, kiedy lekko potrząśnięty będzie przypominał w konsystencji galaretkę.

Crème brûlée
Karmelizowanie Crème brûlée

Gotowy deser ostudź, a następnie schłódź mocno w lodówce. Przed samym podaniem posyp wierzch crème brûlée cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością cukru – skorupka będzie za gruba, a sam deser będzie chrzęścił pod zębami.

Daj znać, jak smakowało!

P.S. pracuję też nad wersją wegańską! Stay tuned.

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *